104 rocznica powołania Policji Państwowej

Tegoroczne obchody Święta Policji w Nowym Sączu tradycyjnie już zostały zainaugurowane uroczystą Mszą Świętą, która została odprawiona zgodnie z ceremoniałem policyjnym w dniu 16 lipca 2023 r.

W uroczystej Mszy Świętej uczestniczył Przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Funkcjonariuszy i Pracowników Policji NSZZ "Solidarność" - sierż. sztab. Jacek Łukasik, Komendant Miejski Policji w Nowym Sączu – insp. dr Krzysztof Dymura wraz z Zastępcami: mł. insp. Adamem Bukańskim i nadkom. Zbigniewem Zacherem, a także funkcjonariusze, pracownicy sądeckiej Policji z rodzinami, policyjni emeryci oraz zaproszeni goście.

20 lipca br. podczas uroczystego apelu uczczono na Sądecczyźnie 104. rocznicę powołania Policji Państwowej. W tym roku sądeccy policjanci świętowali w wyjątkowym miejscu, w perle polskich uzdrowisk, Krynicy-Zdroju. Jej niepowtarzalny klimat doskonale wpisał się w atmosferę uroczystości, w czasie której nie zabrakło podziękowań za oddaną służbę i pracę oraz gratulacji dla awansowanych i wyróżnionych. Wydarzeniu towarzyszył piknik profilaktyczno-edukacyjny z pokazem sprzętu służb mundurowych, a najmłodsi mogli korzystać z dmuchanej zjeżdżalni i placu zabaw zapewnionych przez Organizację Międzyzakładową NSZZ "Solidarność" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Województwa Małopolskiego.

Uroczystości rozpoczęły się na deptaku przed budynkiem Pijalni Głównej w Krynicy-Zdroju od wprowadzenia pocztu flagowego i sztandarowego Komendy Miejskiej Policji w Nowym Sączu oraz złożenia meldunku Komendantowi Wojewódzkiemu Policji w Krakowie – nadinsp. Michałowi Ledzionowi, przez dowódcę uroczystości, nadkom. Tomasza Fortunę.

W swoim przemówieniu insp. dr Krzysztof Dymura, który przywitał zabranych podkreślił, że choć ostatni rok był dla sądeckich policjantów czasem wytężonej służby, funkcjonariusze dołożyli wszelkich starań, by zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom Sądecczyzny oraz turystom goszczącym w naszym regionie.

Wśród wyróżnionych osób podczas uroczystości znalazł się mł. asp. Oliwierowi Martynie – Zastępcy Przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Województwa Małopolskiego, któremu Zarząd Województwa Małopolskiego za aktywne działania na rzecz społeczności lokalnych, wzbogacające dorobek regionu, nadał Srebrny Krzyż Małopolski Honorową odznakę w imieniu zarządu województwa wręczyła Marta Mordarska – Radna Województwa Małopolskiego.

Podczas uroczystości wręczone zostały Brązowe Krzyże za Zasługi dla NSZZ "Solidarność" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji. Uchwałami Prezydium Rady Krajowej Sekcji Funkcjonariuszy i Pracowników Policji NSZZ "Solidarność" odznaczeniem zostali uhonorowani insp. dr Krzysztof Dymura – Komendant Miejski Policji w Nowym Sączu oraz Krzysztof Kotowicz – Zastępca Przewodniczącego Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ Solidarność. Odznaczenie wręczyli sierż. sztab. Jacek Łukasik Przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Funkcjonariuszy i Pracowników Policji NSZZ "Solidarność wraz z Tomaszem Zaborowskim - Przewodniczącym Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ "Solidarność". W całym kraju odznaczenie przyznano 14 osobom.

Z okazji 104. rocznicy powołania Policji Państwowej insp. dr Krzysztof Dymura wręczył wyróżnionym gościom pamiątkowe podziękowania, jako wyraz wdzięczności za wspieranie sądeckich policjantów w codziennej służbie. W gronie wyróżnionych znalazł się sierż. sztab. Jacek Łukasik - Przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Funkcjonariuszy i Pracowników Policji NSZZ "Solidarność".

Uroczysty apel upamiętniający 104. rocznicę powołania Policji Państwowej zakończył się odprowadzeniem sztandaru Komendy Miejskiej Policji w Nowym Sączu oraz złożeniem meldunku Komendantowi Wojewódzkiemu Policji w Krakowie.

Po zakończeniu apelu na krynickim deptaku zorganizowano piknik profilaktyczno-edukacyjny z pokazem sprzętu służb mundurowych a najmłodsi mogli korzystać z dmuchanej zjeżdżalni i placu zabaw zapewnionych przez Organizację Międzyzakładową NSZZ "Solidarność" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Województwa Małopolskiego.

W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele NSZZ "Solidarność":

• Tomasz Zaborowski - Przewodniczący Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”

• Adam Lach - Zastępca Przewodniczącego Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”, Skarbnik

• Krzysztof Kotowicz - Zastępca Przewodniczącego Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”

• Daniel Pokuta - Zastępca Przewodniczącego Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”

• sierż. sztab. Jacek Łukasik - Przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Funkcjonariuszy i Pracowników Policji NSZZ "Solidarność"

• mł. asp. Oliwier Martyna - Zastępca Przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Województwa Małopolskiego

• mł. asp. Michał Romanowski - Zastępca Przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Województwa Małopolskiego

• st. sierż. Jadwiga Tajak - Przewodnicząca Międzyzakładowej Komisji Rewizyjnej NSZZ "Solidarność" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Województwa Małopolskiego

• st. sierż. Magdalena Olchawa - Członek Międzyzakładowej Komisji Rewizyjnej NSZZ "Solidarność" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Województwa Małopolskiego

fot. KMP w Nowym Sączu, NSZZ "Solidarność".